Blog Nieuwbouw

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een spannend en leuk proces. Je gaat namelijk samen met de nieuwbouwmakelaar aan de slag om jouw droomwoning te realiseren. Echter is het ook belangrijk om in kaart te brengen waar je op moet letten als koper.

Borgdorff Makelaars

Echter is het ook belangrijk om in kaart te brengen waar je op moet letten als koper. Een nieuwbouwwoning kopen is immers niet iets wat je dagelijks doet. Met deze tips zorg jij ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bepaal jouw wensen

Het is belangrijk om alvast te weten wat jij belangrijk vindt bij een nieuwbouwwoning. Als jij de locatie, prijs, soort woning en de faciliteiten in de buurt alvast inzichtelijk hebt, dan kan je gemakkelijk vergelijken. Zo weet je pas écht of een nieuwbouwproject aansluit op jouw eisen en wensen. Blijkt het toch af te wijken van jouw wensenlijst? Neem dan contact op met de nieuwbouwmakelaar. Zij kunnen je informeren over eventuele mogelijkheden bij de woningen.

Meer- en minderwerk

Nieuwbouwwoningen worden volgens een standaard bouwplan opgeleverd. Als koper krijg je wel de mogelijkheid om van dit standaard bouwplan af te wijken. Dit kan middels een meerwerklijst. Hierop staan extra voorzieningen die de aannemer uit kan voeren met een prijslijst. Zo kan er gekozen worden voor een grotere badkamer, een dakkapel of een uitbouw. Het is belangrijk om voor het tekenen van de koop- en aanneemovereenkomst deze lijst goed te checken, zodat je een helder beeld hebt van de eventuele extra kosten.

Zie jij werkzaamheden staan in het standaard bouwplan die niet aansluiten op jouw wensen? Dan kan je ervoor kiezen om deze werkzaamheden niet uit te laten voeren. Dit wordt minderwerk genoemd. Je krijgt hiervoor een vergoeding die je weer kan verrekenen met het meerwerk.

Opleveringskeuring

Bij de oplevering van jouw nieuwbouwwoning is het slim om samen met een bouwkundige de woning te controleren. Dit wordt ook wel een opleveringskeuring genoemd. Er wordt kritisch gekeken naar de woning, waardoor eventuele gebreken direct aan het licht kunnen komen. Een opleveringskeuring kan uitgevoerd worden door een onafhankelijke partij, zoals Vereniging Eigen Huis.

Meer informatie? Neem contact op met team Nieuwbouw via 0174 – 22 50 55 of projecten@borgdorff.nl.