Blog

Overbieden: wat zijn de gevolgen?

In de huidige woningmarkt is momenteel de vraag naar koopwoningen groter dan het aanbod. Hierdoor wordt er met regelmaat overboden. Voordat jij zelf het besluit neemt om te overbieden op een woning, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de eventuele gevolgen hiervan.

Borgdorff Makelaars

Heb je een leuk huis op het oog en wil je een bod uitbrengen? Dan is het belangrijk om te weten wat jij maximaal kunt lenen. Hierbij is er een verschil tussen wat je maximaal kunt lenen op basis van de waarde van de woning en wat je maximaal kunt lenen op basis van jouw inkomen. Stel, op basis van jouw inkomen kan je €350.000 lenen, maar de woning wordt getaxeerd op een waarde van €310.000, dan kan je maximaal €310.000 lenen. Je kan namelijk maximaal 100% van de waarde van de woning lenen.

Op het moment dat jouw bod hoger is dan de waarde die is afgegeven door de taxateur, dan moet het overige bedrag uit eigen middelen gefinancierd worden. In bovenstaand voorbeeld betekent dit dat er aan spaargeld €40.000 nodig is om de woning te kunnen kopen. Het is uiteraard ook mogelijk om de overwaarde van vorige woning te gebruiken of gebruik te maken van een schenking. Bij het inbrengen van eigen middelen is het belangrijk na te gaan wat de eventuele gevolgen kunnen zijn. Het is namelijk mogelijk dat de huizenprijzen de komende jaren gaan zakken of juist nog verder zullen stijgen. Het is belangrijk om rekening te houden met beide scenario’s.

Hulp nodig?

Als je op een woning wilt overbieden, doe dit dan vooral verstandig. Neem gerust contact met onze collega’s op van de Hypotheekshop. Zij kijken samen met jou naar wat de maandelijkse lasten worden en wat er in jouw situatie precies mogelijk is. Zo kan jij met een gerust gevoel een bod uitbrengen wat past bij jouw financiële situatie. Een vrijblijvende afspraak maken? Bel naar 0174 – 22 50 60 of mail naar wateringen1050@hypotheekshop.nl