Blog Nieuwbouw

Wat is grondrente?

Ben jij je aan het oriënteren op een leuk nieuwbouw huis? Dan kom je een aantal nieuwe termen tegen, waaronder grondrente. In deze blog leggen wij jou uit hoe dit werkt.

Borgdorff Makelaars

De verkoper van de grond (in veel gevallen de projectontwikkelaar) heeft de grond reeds in eigendom, óf moet de grond op datum X overnemen van de voormalige grondeigenaar. Op dat moment ben je als koper mogelijk nog niet in staat om de grond direct van de verkoper te kopen en schiet de verkoper de grond als het ware voor je voor. In jouw koop- en aanneemovereenkomst (hierna: KAO) staat altijd een peildatum voor de ingang van deze grondrente.

Voorbeeld

– Peildatum grondrente 1 oktober
– Datum tekenen KAO 18 oktober
– Datum financiering rond 1 december
– Datum passeren notaris 8 december

Op 18 oktober teken je bij de makelaar de KAO en ga je aan de slag met jouw financiering. Op 1 december krijg je van de hypotheekadviseur te horen dat de financiering rond is en op 8 december maak je de afspraak met de notaris om eigenaar te worden van de grond. De grond is vanaf 1 oktober rentedragend zoals we dat noemen en daarom betaal je over de periode tussen 1 oktober en 18 oktober grondrente over de grond én over de periode tussen 18 oktober en 8 december betaal je uitstelrente over de grond aan de verkoper.

De grondrente zal vermeld staan in jouw KAO, de uitstelrente berekent de notaris. Beide rentes kun je terugvinden op de nota van afrekening welke de notaris aan je verstrekt voorafgaand aan de afspraak voor het overdragen van de grond.

Naast grondrente, kom je in de contracten ook de term bouwrente tegen. Benieuwd hoe dat zit? Dat lees je in deze blog.