Hypotheken Nieuws

Prinsjesdag 2023: wat gaat er voor jou veranderen?

Dinsdag 19 september stond Den Haag in het teken van Prinsjesdag. De dag waarop de plannen voor 2024 zijn gepresenteerd. Benieuwd wat er voor jou gaat veranderen?

Borgdorff Makelaars

Tijdens Prinsjesdag zijn er een aantal nieuwe plannen gepresenteerd. Wij vertellen je graag wat er mogelijk voor jou gaat veranderen.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelastingvrijstelling is een regeling die starters ondersteunt bij het kopen van hun eerste woning. Tot nu toe was de vrijstelling van toepassing op woningen met een waarde tot € 440.000, maar vanaf 2024 wordt deze grens verhoogd naar € 510.000. Dit betekent dat je als starter geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij de aankoop van een woning onder dit bedrag.

Je hebt recht op de startersvrijstelling als je voldoet aan de volgende vier voorwaarden:

– Je verkrijgt een woning waarin jijzélf voor langere tijd gaat wonen.
– Je bent meerderjarig en jonger dan 35 jaar op het moment dat je de woning verkrijgt. Het moment van verkrijging is het moment van ondertekening van de notariële leveringsakte bij de notaris.
– Op het moment dat je de woning verkrijgt, mag de woningwaarde niet hoger zijn dan € 510.000 (in 2024). Het gaat dan om de woning inclusief eventuele aanhorigheden, zoals een tuin, schuur of garage. Deze waarde is meestal gelijk aan de koopsom zoals die in uw koopovereenkomst staat. Is de koopprijs inclusief aanhorigheden hoger, bijvoorbeeld € 510.000? Dan heb je dus geen recht op de startersvrijstelling. Als de woning op erfpachtgrond staat, wordt ook de waarde van de gekapitaliseerde canon bij de waarde van de woning opgeteld.
– Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de startersvrijstelling.

Afschaffing schenkingsvrijstelling eigen woning

Het kabinet wil de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning afschaffen vanaf 1 januari 2024. De spreidingsmogelijkheid was al afgeschaft in 2023. Dit is in de praktijk eigenlijk helemaal niet zo’n punt, want in plaats van een schenking kan er ook een fiscaal vriendelijke lening in overleg met één van onze adviseurs opgesteld worden.

De Hypotheekshop Westland staat voor je klaar

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning? Onze hypotheekadviseurs van De Hypotheekshop Westland helpen je graag bij het berekenen van jouw mogelijkheden en het aanvragen van een hypotheek. Vraag vrijblijvend een afspraak aan via 0174 – 22 50 60 of wateringen 1050@hypotheekshop.nl