BLOG: Bijna kerst...

Datum: 21 december 2018 · Auteur: Borgdorff

Als makelaar lijk je overgeleverd te zijn aan de waan van alle dag, maar af en toe word je wel eens stilgezet bij wat nu echt belangrijk is. Hoe sta je in het leven? Hoe kijk je naar dingen? Deze week had ik zo’n momentje. Nog volop in mijn hoofd bezig met allerlei voorgevallen zaken, ging ik naar een woning. Ik zou een aantal bezichtigingen na elkaar hebben en ik had er echt zin in. Een leuk huis, goede locatie, realistische vraagprijs. Kortom, alle ingrediënten voor een succesvolle middag bij elkaar.

Bijna kerst...

Als makelaar lijk je overgeleverd te zijn aan de waan van alle dag, maar af en toe word je wel eens stilgezet bij wat nu echt belangrijk is. Hoe sta je in het leven? Hoe kijk je naar dingen? Deze week had ik zo’n momentje. Nog volop in mijn hoofd bezig met allerlei voorgevallen zaken, ging ik naar een woning. Ik zou een aantal bezichtigingen na elkaar hebben en ik had er echt zin in. Een leuk huis, goede locatie, realistische vraagprijs. Kortom, alle ingrediënten voor een succesvolle middag bij elkaar. Meestal geniet ik ervan hoe veelzijdig het vak is en soms verbaas ik me er over hoe veelzijdig mensen zijn. Iedere bezichtiging is weer anders. Toch zie je in grote lijnen twee levenshoudingen voorbij trekken, het bekende glas: half vol of half leeg. Voorheen toen ik op het reisbureau werkte was dat ook zo: de ene reiziger genoot van nieuwe indrukken en avonturen, de ander werd op vakantie bevestigd dat het nergens zo goed is als thuis. Die middag werd ook zo’n soort contrast. Het eerste stel was buitengewoon “eerlijk”. De keuken moest er écht uit, de badkamer was écht niet meer van deze tijd. De tuin écht veel te klein en bovendien stond de hele dag de zon op de achtergevel te branden. Het rook niet fris in de schuur en het schilderwerk had zijn beste tijd gehad. De moed zakte me een beetje in de schoenen, maar praatte nog wat door over de mogelijkheden die de woning bood. Na nog een aantal wat neutralere bezoekers, kwam Maaike. Maaike en haar man. Ze stapte de woonkamer in en ik zag een twinkeling in haar ogen. Hier kunnen we makkelijk onze tafel kwijt” en ze gebaarde breeduit met haar armen. Ze danste bijna als een ballerina door de woning, deed voorzichtig de oven open en keek alsof de geur van versgebakken croissants haar tegemoet kwam. In de badkamer slaakte ze een soort gilletje en riep haar man toe “een bad!!” Als laatste bekeken we de tuin. En alsof het zo moest zijn trokken de wolken even open en viel er een zonnestraal op het gezicht van Maaike. Ik weet achteraf eigenlijk niet meer of ik me dat verbeeld heb, maar dat was voor mij het moment dat alle puzzelstukjes op z’n plek vielen. Uiteindelijk bepalen je gedachten je woorden. Je woorden bepalen je daden. Je daden bepalen je karakter. Hoe kijk je naar dingen. Het is simpel om negatief te zijn, en ergens voelt het soms lekker. Want steeds wanneer je negatief denkt, praat of handelt groeit je ego. Negatief denken geeft je een vals gevoel van controle, het gevoel dat jij het beter weet, van superioriteit. Jouw persoon is beter dan wie dan ook.

Onlangs las ik in een universitair onderzoek dat met een MRI scan zichtbaar wordt in de hersenen of een persoon negatief of positief ingesteld is. En nog wonderbaarlijker: dat je het kan trainen! Door positieve woorden en gedragingen worden er positieve paadjes in je hersenen geslepen en wordt je daadwerkelijk een positief mens. Wie er voor kiest om positief in het leven te staan, zal ook warmte, blijdschap, openheid, geluk ervaren. Heerlijk, toch?

Wat zou het een verandering brengen als we massaal onszelf zouden trainen in positieve gedachten, woorden en daden. Dat we in ontmoetingen de ander opbouwen door positieve woorden. Dat we zoeken naar goede dingen, want uiteindelijk is negativiteit een vorm van luiheid. Dat is een soort makkelijk, voor de hand liggend. Als jij positief denkt, spreekt en handelt, dan zal het gevolg zijn dat er positieve dingen ontwikkelen in je leven. Als jij aardig bent, dan zijn mensen aardig terug. Als jij je ontwikkelt tot een vriendelijk assertief persoon, dan zullen mensen je met respect behandelen. Dit zijn de bouwstenen waarop Borgdorff Makelaars het bedrijf gegrondvest heeft. Wie goed doet, ontmoet goed. Als je dag na dag bouwt aan het goede voor een ander, dan zul je resultaten gaan zien.

Een heel mooi gezegend kerstfeest toegewenst!

Groet, Irene