BLOG: Het kopen van een nieuwbouw huis

Datum: 31 oktober 2018 · Auteur: Sharon Boers · Categorie: Nieuwbouw

Dagelijks heb ik enthousiaste geïnteresseerden aan mijn bureau om het proces rondom de koop van hun droomhuis te bespreken, want bij nieuwbouw gaat het er heel anders aan toe dan bij bestaande bouw! Hoe verloopt zo’n proces?

BLOG: Het kopen van een nieuwbouw huis

Dagelijks heb ik enthousiaste geïnteresseerden aan mijn bureau om het proces rondom de koop van hun droomhuis te bespreken, want bij nieuwbouw gaat het er heel anders aan toe dan bij bestaande bouw! Hoe verloopt zo’n proces?

Het begint allemaal bij het aankondigen van een start verkoop van een nieuw project. Veelal wordt het project op een avond gepresenteerd en kun je de brochure met prijslijst ophalen. Wij zijn er dan om jouw eerste vragen te beantwoorden. Hierna breekt een spannende tijd aan. Welke bouwnummers hebben jouw voorkeur en krijg ik een huis toegewezen?

Een dag of wat na de start verkoop moeten we jouw inschrijving binnen hebben. Afhankelijk van de gemeente worden de woningen toegewezen via het gemeentelijk systeem voor woningzoekenden nieuwbouw (gemeente Westland), loting of reguliere toewijzing. Als we je een huis kunnen toewijzen, krijg je van ons het verlossende telefoontje en nodigen we je graag uit bij ons op kantoor voor een eerste gesprek.

Tijdens het eerste gesprek bespreken we van alles en nog wat. Denk hierbij aan algemene projectinformatie, de planning (start bouw/ oplevering), hoe ziet het huis eruit, welke mogelijkheden heb je om het huis helemaal op jouw wensen aan te passen én hoe ziet het financiële plaatje tijdens de bouw eruit. Ook krijg je van ons een USB-stick of map met documentatie mee om thuis nog eens door te lezen, jouw “huiswerk”.

Vanaf het eerste gesprek heb je doorgaans een week of 2 de tijd om alles door te nemen en de knoop door te hakken. Na 2 weken besluit je om wel/ niet te kopen.

Het tweede gesprek draait om de contracten, vaak een koopovereenkomst voor de grond en een aanneemovereenkomst voor het huis. Deze contracten bespreken we en als alles duidelijk is zet je jouw handtekening! Een mijlpaal!

Vaak staan er een aantal opschortende voorwaarden in de overeenkomsten. Dit zijn voorbehouden die de verkopende partij maakt. Je kunt hierbij denken aan 1) een verkooppercentage van veelal 70%, 2) het onherroepelijk worden van de omgevingsvergunning, 3) akkoord van het garantie-instituut, 4) bouwrijp maken van het bouwterrein. Op het moment dat aan deze voorwaarden is voldaan, dan kan pas echt de vlag uit en wordt de ‘hoera-brief” verstuurd!

In de periode tot aan de start bouw, heb je veelal contact met de kopersbegeleider van het project. Hij of zij helpt je met het maken van de keuzes betreffende meer- en eventueel minderwerk. Zo wordt het echt jouw droomhuis.

En dan is het moment eindelijk daar, je bent naar de notaris geweest om eigenaar te worden van de grond (let op: dan begin je veelal hypotheekrente & aflossing te betalen), de eerste paal gaat erin en het bouwen gaat beginnen! Gefeliciteerd!

Hopelijk tot snel aan mijn bureau!

Groet, Rosanne